דום נשימה בשינה

דום נשימה בשינה, האם מחכים עד

הנשימה הבאה שלך?

תסמונת דום נשימה בשינה היא הפרעת שינה שבה הנשימה נעצרת למספר שניות, מספר פעמים בזמן השינה. כשהנשימה נעצרת, נפגעת האספקה הרציפה של החמצן לדם ולאיברי הגוף השונים. כאשר היא מתחדשת, זה במחיר הגבוה של התעוררות קצרה ופגיעה בשינה הרציפה. התוצאה היא עייפות מעיקה לאורך היום, חוסר ריכוז בעבודה ובנהיגה וכאבי ראש. התסמונת מלווה בסיכון גבוה לעלייה במדדי לחץ דם, למחלות לב ולשבץ מוחי. תוכלו לעצור את ההידרדרות -ללא מכשירים או התערבות פולשנית אחרת, עם שיטת בוטייקו ובסדנאות הנשימה "לנשום מחדש"

  • תוצאות מוכחות – יעילות הטיפול ניתנת למדידה אובייקטיבית על פי בדיקה במעבדת שינה לדיוק בהערכת חומרת דום הנשימה. כמו באבחון הראשוני של תופעת דום הנשימה בשינה.
  • התוצאה מהירה – ירידה בעוצמת הנחירות, שיפור רצף ואיכות השינה והעירנות ביום מורגשים תוך זמן קצר, כבר לאחר ימים.
  • התהליך פשוט – בלי התערבות פולשנית: ללא ניתוחים וללא התקנים מסורבלים ולא נוחים. לימוד, תרגול ויישום העקרונות תרגילי הנשימה על פי שיטת בוטייקו לנשימה נכונה ובריאה.
  • קל ליישום –  עקרונות וטכניקות הנשימה נלמדים פעם אחת בלבד והופכים למיומנות קבועה וטבעית ואין צורך בטיפולים חוזרים. 

לפרטים נוספים על דום נשימה ושיטת בוטייקו התקשרו 09-7724783 

או מלאו פרטים ואחזור אליכם בהקדם

    מה זה דום נשימה בשינה?

    דום נשימה בשינה (Sleep Apnea) פירושו הפסקת הנשימה לפרקי זמן קצרים במהלך השינה. על פי הגדרה, דום נשימה בשינה הוא מצב שבו מתרחשים בזמן השינה יותר מחמישה ארועים של הפסקות נשימה בשעה. כל ארוע של דום נשימתי נמשך עשר שניות או יותר. מספר הפסקות הנשימה של הסובלים מדום נשימה בשינה יכול להגיע למאות בלילה, ומשך כל עצירה יכול להימשך גם מעל דקה. 

    סיפטומים להפסקת נשימה בשינה

    עם ההיצרות בדרכי הנשימה או החסימה המלאה – הפסקת נשימה בשינה, יורדת רמת החמצן בדם, חלים שינויים בלחץ הדם והיא מלווה ביקיצה קצרה שחלק מהאנשים בכלל לא מרגישים. יקיצה זו גורמת להפסקת נשימה בשינה, להפרעה ברצף השינה ולפגיעה בשינה העמוקה ובשנת החלום. זהו המקור לעייפות ולישנוניות במשך היום בקרב הסובלים מדום נשימה בשינה, ולעליה בסיכון למעורבות בתאונות דרכים ובתאונות עבודה. על פי החוק בישראל דום נשימה בשינה היא אחת הבעיות הרפואיות שעליהן חלה חובת דיווח למשרד הרישוי (רשיון הנהיגה עלול להישלל).

    אנשים הסובלים מדום נשימה בשינה בדרך כלל נושמים בשנתם בפה פתוח, ולרוב נשימתם כבדה וקולנית. זוהי נשימה שמתאימה למאמץ גופני דווקא כאשר הגוף והמערכות פעילים פחות וזקוקים לפחות אנרגיה. זוהי בהחלט נשימה בנפח גבוה, עודף ומזיק. ואיך? 

    עקרונות פיזיקליים הפועלים על האוויר כאשר הוא נשאב אל דרכי הנשימה מאירים את התופעה. על פי עקרון ונטורי, נוזל או גז הזורם דרך צינור שיש בו חלק צר, ינוע מהר יותר בחלק הצר של הצינור. בדיוק כמו זרימת המים המוגברת בחלק הצר של נהר או הרוח הנושבת בין שני בנינים, כך גם תנועת האוויר המתגברת על הרקמות הרכות ויוצרת את קול הנחירות. במקביל, כאשר המהירות עולה, הלחץ בצינור יורד באותו החלק (עקרון ברנולי) ונוצר ואקום. כמו בזמן שתיה באמצעות קשית שתייה, כאשר מושכים את הנוזל במהירות גבוהה יותר, הקשית נוטה להצטמצם. זהו הכוח שמושך את הדפנות פנימה בעת שאיפת האוויר. וכך, כאשר מתח השרירים בשינה יורד, וכמות האוויר בדרכיה נשימה כולה, נוצר תת לחץ המושך את הדפנות פנימה בקלות. 

    מה הקשר בין דום נשימה בשינה לשיטת בוטייקו?

    שיטת בוטייקו מבוססת על תרגילי נשימה המאפשרים נשימה שקטה, קלה ובפה סגור – גם בלילה. כך נוצרת באופן טבעי הרחבה של דרכי הנשימה בהתאם לתיקון מאפייני הנשימה. זהו פתרון טבעי לנחירות וגם לדום נשימה בשינה .התרגול מתבצע במהלך היום, בשעות שבהן הנשימה מודעת וניתנת לשליטה. תרגול רציף ועקבי מביא את השינוי הרצוי לפעילותו של המרכז הנשימתי בגזע המוח, האחראי על הנשימה האוטומטית גם ביום וגם בלילה, ולפתרון בעיית הפסקת נשימה בשינה. כל הסובלים מאף סתום נעזרים בתחילה בתרגיל נשימה המשחרר את האף.
    השפעת שיטת בוטייקו על נחירות ועל תסמונת דום הנשימה בשינה נבדקה בסקר בינלאומי מעבודתם של מדריכי השיטה בעולם. הנתונים נאספו באמצעות שאלונים מ-15 מדריכי בוטייקו בעולם בעבודתם עם יותר מ-11,000 לקוחות הסובלים מתופעת הפסקות נשימה בשינה, ואלו התוצאות:

    • כ-80% מהלקוחות השיגו שיפור המאפשר הפסקת השימוש במכשיר הסיפאפ.
    • יותר מ-95% מהם השיגו שיפור באיכות השינה.
    • בתסמינים הנלווים להפסקות נשימה בשינה – נחירות, כאבי ראש, תנועות רגליים בשינה, ירידה ביכולת הריכוז וברמות האנרגיה הושג שיפור משמעותי אצל רוב הלקוחות.

    בקישור זה תוכלו לקבל את מסמך סקר בינלאומי שיטת בוטייקו ודום נשימה בשינה

    האם שיטת בוטייקו מתאימה לך? 
    לחיצה על הכפתור "שאלון בריאות", ואני אחזור אליך לשיחת בירור ראשוני והתאמה.

    המלצות וטיפים למניעת דום נשימה בשינה

    תוכלו להתחיל  לעזור לעצמכם כבר על ידי אימוץ חמישה כללים של עשיה והימנעות, ביום יום ובמיוחד לפני השינה.

    1. הימנעו מארוחה כבדה לפחות שעתיים לפני השינה.
    2. הימנעו משתית משקאות אלכוהוליים לפני השינה.
    3. הימנעו משתית משקאות מעוררים לפני השינה. תה, קפה או משקאות מתוקים כמו קולה.
    4. הקפידו על חדר שינה מאוורר והימנעו משינה בחדר סגור ודחוס.
    5. הימנעו משינה על הגב. תנוחת השינה העדיפה היא על הצד.
    6. נשימת אף קריטית לאיכות השינה. התחילו בהקפדה בשעות היום.

    ללמוד את התורה כולה בסדנאות נשימה

    סדנאות תרגילי הנשימה

    סדנת נשימה למבוגרים – סדנה בת חמישה מפגשים בני שעה וחצי עד שעתיים. הסדנה מיישמת את שיטת בוטייקו שעיקריה הם: לימוד, תרגול ויישום תרגילי הסדרת הנשימה, לתרגול במשך היום ובמיוחד לפני השינה. לפי מה שמתאים לך יותר, אפשר לבחור בין סדנה קבוצתית שבה עד 5 משתתפים או סדנה בפגישות אישיות.

    מה נלמד בסדנה?

    1. מהי נשימה נכונה, מהי נשימה לקויה ומה הקשר לדום נשימה בשינה.
    2. למה ואיך לעבור לנשימת אף גם ביום וגם בלילה
    3. מה עושים כשהאף סתום – תרגיל לשחרור אף סתום
    4. תרגילי הנשימה של שיטת בוטייקו: לימוד הטכניקה
    5. איך לשלב נכון נשימה בזמן דיבור
    6. נשימה נכונה בזמן אימון ופעילות פיזית לשיפור היכולות
    7. איך לשלב בקלות את התרגול בסדר היום, כדי להשיג תוצאות לטווח ארוך

    תשובות לשאלות נפוצות על דום נשימה בשינה

    שיטת בוטייקו מבוססת על תרגילי נשימה, אך כמובן אין הכוונה ששעות הלילה הופכות להיות שעות התרגול. כמו כן אין הכוונה להפעיל מודעות לנשימה במהלך השינה – זה בלתי אפשרי, ולא רצוי. השינוי המתרחש הוא פיזיולוגי, ואינו קשור לשליטה רצונית על השינה במהלך השינה.
    התרגול בשעות היום מביא לשינוי בתפקוד מנגנון הבקרה של הנשימה הנמצא בגזע המוח. ניהול הנשימה בשינה מושפע משינוי זה. וכך, אם נפחי הנשימה משתנים בעקבות התרגול, מתאפשרת נשימת אף גם בלילה. ככל שמתקדם השינוי, כך חוזרת הנשימה בשינה להיות רציפה ושקטה.

    בנוסף, יש מספר תרגילים שניתן להיעזר בהם כדי להקל כשמתקשים להירדם. גם אם התעוררת לאחר מספר שעות שינה, המחשבות טורדות והדקות הופכות לשעות -תוכל להיעזר בתרגיל נשימתי שיקרב את הבוקר.

    כן, זה בוודאי מסוכן להפסיק שימוש בסיפאפ, אם אין פתרון חליפי.
    כמו בנושא שימוש בתרופות מרשם – השינוי הוא הדרגתי, ורק אחרי שהושג שיפור המאפשר זאת. יישום שיטת בוטייקו מלווה במעקב קבוע אחר המצב הנשימתי.  כאשר המצב משתפר, ובנוסף לשיפור בהרגשה נמדד גם שיפור  על פי המדדים של שיטת בוטייקו, מומלץ לחזור ולהיבדק במעבדת שינה כדי לאשר את היעלמות הסמפטומים. זה אכן מסוכן להפסיק את השימוש במכונת CPAP בטרם עת, אולם השיפור ניתן למדידה אובייקטיבית במעבדת שינה. 

    לאחר שגם בדיקת מעבדת השינה מאשרת את השיפור בתחושות ובעירנות היומית, ניתן להפסיק בבטחה את השימוש במכונה.

    אכן, לעתים אין מודעות להפסקות הנשימה במהלך הלילה, ונדמה כאילו ישנים את שנת הלילה ברציפות. 

    אם אתה מרגיש עייפות במשך היום, ואם ישנם מצבים בהם קל לך (קל מדי) להירדם, למשל בקריאה, צפיה בטלוויזיה, או ברכב- כנוסע או נהג, אתה צפוי להרגיש את ההבדל:  פחות עייפות, יותר אנרגיה. אפילו אפשר ללכת לסרט או לקונצרט…גם עוצמת הנחירות המלוות את התסמונת הולכת ופוחתת.
    אולם, בכל מקרה מומלץ לאשר את הקשר בין השיפור בהרגשה לבין המצב הבריאותי באמצעות מעבדת שינה חוזרת.

    אם אין לך כל סימן, והעדות היחידה לתסמונת היא דוח מעבדת השינה, כמובן יש לחזור על הבדיקה.