נשימה לא מספקת, כשמה כן היא – נשימה שמשאירה אותנו בתחושה של מחסור באוויר, קוצר נשימה, עם ניסיון מתמשך להשיג את האוויר החסר. זוהי נשימה שלא מספקת את הצורך שלנו בחמצן.
לנשימה לא מספקת יש סיבות בריאותיות רבות. חסימות בדרכי נשימה בעקבות התקף אסטמה, מחלת ריאות חסימתית (COPD) או תגובה אלרגית קשה. זה גם יכול התרחש במהלך השינה בגלל דום נשימה חסימתי בשינה, וסיבה נפוצה אחרת יכולה להיות קשורה למערכת הלב וכלי דם.
אבל מה אם הסיבות הבריאותיות נשללות, והקושי עדיין קיים ואולי גם מחריף? כלומר, הנשימה לא מספקת וקוצר הנשימה קיים אבל הסיבה הרפואית לא ברורה. זוהי בדיוק ההגדרה של קוצר נשימה לא מוסבר רפואית. תופעה לא מוסברת אבל מוכרת בשם Medically Unexplained Dyspnea (MUD). לא נעימה, פוגעת באיכות החיים, אבל לא מסוכנת ותרגילי נשימה הם אחד מדרכי הטיפול הטבעי בה.
מה ההרגשה בזמן קשיי נשימה לא מספקת?
התלונות הנפוצות ביותר למצב זה מתייחסות בעיקר למחסור באוויר ולצורך לנשום עמוק, צורך שאינו מסופק.
הביטויים שבהם משתמשים הם למשל:
- "לא מצליחה לקחת את הנשימה עד הסוף, היא נתקעת וקשה לסיים אותה"
- "אני מרגיש צורך לקחת נשימה עמוקה, וצריך להיעזר בפיהוקים כדי להכניס אוויר, כי בלי זה אני לא מצליח לנשום עד הסוף"
- "אני מוצאת את עצמי חושבת על הנשימה ובוחנת אותה כמעט כל היום"
ואכן מחקר שבדק את אופי התלונות והמילים המתארות את תחושת קוצר הנשימה מצביע על ביטויים הקשורים לנוכחות של הדחף לנשום, קוצר נשימה רגשי, חרדה ועקצוצים כאבחנה של התופעה של קוצר נשימה לא מוסבר (medically unexplained dyspnea). לעומתם שימוש במלים המתארות צפצופים, שיעול, ליחה ודפיקות לב הצביע על מחלות לב ריאה.
רשימת הביטויים שנבדקה במחקר זה היא ארוכה, הנה כמה דוגמאות: אני מרגישה רעב לעוד אוויר, הנשימה שלי דורשת מאמץ, אני מרגיש שהנשימה שלי נשימה מהירה, קשה לי לשאוף עמוק מספיק, אני נאנח הרבה, הנשימה שלי דורשת את המודעות שלי.
עד כמה נפוצה תופעת נשימה לא מספקת?
אז אם אתם מוצאים את עצמכם בגרסה מסוימת של המצב הזה, פניתם לייעוץ רפואי, עברתם את כל הבדיקות שהתבקשתם ואין ממצאים המעידים על בעיה רפואית, אתם לא לבד. 14% מהחולים הסובלים מקוצר נשימה ופונים לטיפול רפואי משני (שאינו הגורם הרפואי הראשון, כדוגמת רופא המשפחה) נכללים בקטגוריה הזו. בשפת המחקר הזה חולים אלו נקראים "חולים קשים לטיפול וניהול קליני" וההמלצה במחקר היא אימון – תרגול נשימה.
האם זו חרדה?
מחקר אחר מציין שאנשים הסובלים "מקוצר נשימה לא מוסבר רפואית" תופסים את תחושת קוצר הנשימה שלהם כחזק יותר בהשוואה לאנשים המאובחנים עם מחלות ריאה אורגניות. בשגרת היומיום יש להם יותר סימפטומים ויותר משליש מהם מתאימים להגדרת הפרעת פאניקה וחרדה. עבורם תרגול נשימה שיפר באופן משמעותי את התסמינים והפחית את רמת החרדה. לכאורה נראית התופעה כפסיכוסומטית: חרדה ומגוון גדול של תסמינים אבל ללא סיבה פיסית, גופנית. תרגילי הנשימה שבמחקר השפיעו על הגוף ועל הנפש, על החרדה ועל הנשימה.
מה הקשר לתבנית נשימה?
מחקר נוסף מצא שבקרב רוב האנשים הסובלים מתופעות רבות של "קוצר נשימה לא מוסבר רפואית" קיימת נשימה מוגברת מבית חזה עליון. עוצמת הדומיננטיות של נשימת חזה מהווה מרכיב חשוב לתופעות ולהכוונת הטיפול. לאחר טיפול נשימה ספציפי שמבוסס על תרגילי נשימה והרפיה התסמינים השתפרו ותבנית הנשימה חזרה להיות תקינה.
לסיכום:
קשיי הנשימה שלכם הם לא רק שלכם ולא "רק בראש שלכם". הקושי מתועד ולתופעה יש שם: "קוצר נשימה לא מוסבר רפואית". מחקרים שמטרתם לדייק באבחון התופעה ולבחון פתרונות מציעים מגוון של טכניקות תרגילי נשימה שנמצאו אפקטיביים להקלה משמעותית.
- Han, J., Zhu, Y., Li, S., Zhang, J., Cheng, X., Van den Bergh, O. and Van de Woestijne, K.P., 2008. The language of medically unexplained dyspnea. Chest, 133(4), pp.961-968.
- Han, J.N., Zhu, Y.J. and Li, S.W., 2004. Diagnosis and treatment of medically unexplained dyspnea. Zhongguo yi xue ke xue Yuan xue bao. Acta Academiae Medicinae Sinicae, 26(1), pp.76-78.
- Han, J.N., Zhu, Y.J., Li, S.W., Luo, D.M., Hu, Z., Van Diest, I., De Peuter, S., Van de Woestijne, K.P. and Van den Bergh, O., 2004. Medically unexplained dyspnea: psychophysiological characteristics and role of breathing therapy. Chinese medical journal, 117(01), pp.6-13.
- Courtney, R., Van Dixhoorn, J., Greenwood, K.M. and Anthonissen, E.L., 2011. Medically unexplained dyspnea: partly moderated by dysfunctional (thoracic dominant) breathing pattern. Journal of Asthma, 48(3), pp.259-265.