סיוע והקלה לחולי אסטמה – כתבה בניו יורק טיימס

מאת ג'יין אי. ברודי. פורסם בעיתון ניו יורק טיימס בתאריך 2 בנובמבר, 2009.
טכניקת נשימה נכונה מציעה סיוע והקלה לאנשים הסובלים מאסטמה.

לא לעיתים קרובות אני כותבת על טיפולים אלטרנטיביים למצבים רפואיים קשים. לרוב טיפולים האלו אין הרבה מה להציע כהוכחות, מעבר לכמה אנקדוטות, ורק מעטים מהם נמצאו יעילים בניסויים קליניים מתוכננים היטב. בניסויים כאלה מקצים באופן אקראי את המטופלים שיקבלו טיפול אחד או שניים או יותר, ובכל מקרה בו הדבר אפשרי, מבצעים הערכה של התוצאות מבלי לספר למטופלים או למעריכים איזה טיפול קיבל כל אחד. אך כעת, כשאני פונה לתאר טיפול באסטמה שהינו אלטרנטיבי וטרם זכה לדירוגים קליניים גבוהים בארה"ב (למרות שהוא נלמד בבתי הספר לרפואה ברוסיה, ומכוסה על ידי הביטוח באוסטרליה), אני חורגת מאמות המידה הנוקשות שקבעתי לעצמי בנושא המחקר וזאת משלוש סיבות:

–  הטיפול ( שיטת בוטייקו, א"נ*), טכניקת תרגילי נשימה שהתגלתה לפני חצי מאה, אינו גורם לנזק במידה ומיישמים את הטכניקה על פי הוראותיו של מטפל מיומן.

– לטכניקה זו פוטנציאל לשיפור הבריאות ואיכות החיים של אנשים רבים הסובלים מאסטמה, תוך צמצום עלויות הטיפול הרפואי.

– ראיתי את הטכניקה עושה נפלאות עבור ידיד שלא הייתה לו ברירה אלא להפסיק את השימוש בתרופות הסטרואידיות שהחזיקו אותו בחיים.

ידידי, דיוויד וויב בן ה-58 מוודסטוק שבניו יורק, הוא בונה כינורות וצ'לו ידוע ובעל מוניטין, הסובל מזה 48 שנים מאסטמה חריפה, שטופלה במשך 20 שנה באמצעות תרופות מרחיבות סימפונות וסטרואידים. לפני עשר שנים, החל מר וויב לסבול מבעיות ראייה מחמירות והולכות, שאובחנו בהמשך כסוג של ניוון מקולרי אשר נגרם בעקבות השימוש בסטרואידים.(ניוון מקולרי היא מחלת עיניים בה נפגע תפקודם של הפוטורצפטורים באזור המקולה, מרכז הראיה. א"נ*). עם התקדמות המחלה מפסיקים הפוטורצפטורים לפעול, והחולה מאבד את הראייה.שני רופאים מומחים ברשתיות, המובילים בתחומם, הודיעו לוויב כי אם ברצונו לשמור על הראייה, עליו להפסיק את השימוש בתרופות. וויב אכן הפסיק את השימוש בתרופות, אך נאלץ להתמודד עם כמה טיולים מעוררי אימה אל חדר המיון, כאשר התקפי האסטמה שלו יצאו מכלל שליטה ואילצו אותו לחזור ולהשתמש בסטרואידים באופן זמני, כדי להישאר בחיים. שום דבר אחר שניסה לעשות לא הצליח לפתור את הבעיה. "אחרי כמה שנים קשות מאד, עם ירידה משמעותית באיכות החיים וביכולת העבודה", סיפר לי, "הייתי מוכן לוותר על הראייה, ולחזור לקחת סטרואידים, רק כדי שאוכל לנשום טוב יותר".

שיטת בוטייקו – טיפול משנות החמישים של המאה הקודמת.

ואז, באביב שעבר, מישהו סיפר לו על שיטת בוטייקו, טכניקת נשימה מופחתת נפח שפותחה בשנת 1952 על ידי רופא רוסי, קונסטנטין בוטייקו. מר וויב צפה בהדגמת וידיאו באינטרנט, באתר YouTube, וחיקה את ההוראות שניתנו בהדגמה.

"ממש יכולתי להרגיש את דרכי הנשימה שלי מתרפות, משתחררות ונפתחות", הוא נזכר. "זה היה מרשים. שניים מהמשתתפים בסרטון ההדגמה הפכו לנכים ממש כתוצאה מהאסטמה, איבדו את כושר העבודה והתקיימו מקצבת נכות. שניהם הודו כי ביצוע התרגילים הייתה משימה קשה, אבל אמרו שהצליחו לצמצם את נטילת התרופות בכ- 75% וכי איכות החיים שלהם מתחילה להתאושש בהדרגה". חקירה נוספת גילתה למר וויב את עובדת קיומו של מרכז בוטייקו ארה"ב בעיר מגוריו, מרכז שזכה לא מכבר לקבל את המינוי הרשמי כנציג האמריקני של קליניקת בוטייקו ממוסקבה.

"כאשר הגעתי למרכז, הייתי חסר תקווה," אמר מר וויב. "נהגתי להשתמש במשאף החירום שלי 20 ויותר פעמים ביממה. חשיפה לחומר מגרה או אלרגני מכל סוג שהוא, יכלה בקלות לגרום אצלי לתגובה שהייתה מסכנת את חיי, עובדה שאילצה אותי לחזור ולהשתמש בסטרואידים, כדי להישאר בחיים. הייתי הרוס לגמרי." אבל שלושה חודשים מאוחר יותר, אחרי סדרה של שיעורים ומספר שיעורי רענון בטכניקת הנשימה הרדודה, הוא מספר "אני משתמש בפחות משאיפה אחת במשאף מדי יום – בלי שום תרופות, רק תרגילי נשימה". מר וויב אינו טוען שנרפא מהמחלה, למרות שהוא מאמין שדבר כזה עשוי להתרחש בסופו של דבר אם ייצמד למשטר התרגילים שלו. אך הוא אומר: "איכות החיים שלי השתפרה מעל ועבר לכל הציפיות שיכלו להיות לי. זה מרגש מאד, מדהים ממש. צריך שיותר אנשים ידעו על השיטה".

במהלך התקף אסטמה, אנשים נוטים לרוב להיכנס לפאניקה ולנשום נשימות מהירות ועמוקות, כשהם נושפים החוצה יותר ויותר פחמן דו חמצני (CO2) קצב הנשימה נשלט לא על ידי כמות החמצן בדם אלא על ידי כמות הפחמן הדו חמצני, הגז אשר מווסת את רמת החומציות-בסיסיות של הדם. מסקנתו של ד"ר בוטייקו הייתה, כי נשימת יתר (היפרוונטילציה) – נשימה מהירה ועמוקה מדי – עשויה להיות הגורם הבסיסי לאסטמה, ולהחמיר את המצב באמצעות הורדת רמת הפחמן הדו חמצני בדם במידה כזאת, שדרכי הנשימה מתכווצות כדי לשמר את רמת הגז.

טכניקת נשימה זו עשויה להיראות לנו כנוגדת את השכל הישר: כאשר אנו חשים קוצר נשימה, או כאשר אנו מתוחים מאד, במקום שניקח נשימה עמוקה, מלמדת שיטת בוטייקו אנשים לנשום נשימות רדודות ואיטיות דרך האף, כדי לשבור את מעגל הקסמים האכזרי של נשימות מהירות ומתנשפות, הצרת דרכי הנשימה והתגברות הצפצופים והחרחורים.

ההיבט של נשימות רדודות סיקרן אותי, משום שגיליתי את יתרונותיו במהלך השחייה היומית שלי. שמתי לב לעובדה ששחיינים שהיו צריכים לעצור כדי להסדיר את נשימתם לאחר כמה בריכות היו בדיוק אלה שנשמו נשימות עמוקות בכל תנועה שנייה, בעוד שאני נוהגת לנשום נשימות קטנות של אוויר מדי כמה תנועות, ויכולה להמשיך לשחות ללא הפסקה מבלי לאבד את הנשימה.

מדריכי הבוטייקו בוודסטוק, סאשה ותומס יאקובלב-פרידריקסן, הוכשרו במוסקבה על ידי ד"ר אנדריי נובוזילוב, תלמידו של בוטייקו. הטיפול שלהם כולל שני קורסים, שכל אחד מהם מורכב מחמישה מפגשים: קורס אחד בטכניקת נשימה, וקורס שני בניהול סגנון חיים. תרגילי הנשימה מאפשרים ללקוחות להאריך בהדרגה את פרק הזמן שבין נשימה לנשימה. מר וויב, לדוגמה, מסוגל כעת לנשום בזמן מנוחה פעם ביותר מעשר שניות, במקום אחרי 2 שניות בלבד.

התגובות עשויות להיות שונות מאדם לאדם

מומחית הריאות המטפלת במר וויב, ד"ר מרי ס. לינגט, אמרה לי: "בהתבסס על נתונים אובייקטיביים, הנשימה שלו השתפרה מאז אפריל, אפילו בלי סטרואידים. המטרה כעת היא לוודא שהוא יצליח לשמר את השיפור שהושג. שיטת בוטייקו עובדת עבורו, אבל אין להסיק מכך שכל מי שיש לו אסטמה יגיב באותו אופן".

בריאיון שנערך עמה, אמרה גברת יאקובלב-פרדריקסן: "אנשים אינם מבינים כי יותר מדי אוויר יכול להזיק לבריאות. כמעט כל חולה אסטמה נושם דרך הפה ושואף שאיפות עמוקות וחזקות אשר גורמות לגוף להגיב בהתכווצות סמפונות", שהיא סימן ההיכר הבולט ביותר של האסטמה. "אנחנו מלמדים אותם לשאוף דרך האף, גם כשהם מדברים ואפילו כשהם ישנים, כך שהם לא יאבדו יותר מדי פחמן דו חמצני", היא הוסיפה. במרכז שבוודסטוק, הלקוחות לומדים גם כיצד להתמודד עם מתח, כיצד לעסוק בספורט מבלי להגיע למצב של נשימת יתר וכיצד להימנע מאכילות סוגי מזון אשר אצל חלק מהאנשים עשויים לגרום להתקפי אסטמה.

המטפלים מדגישים כי לעולם אינם ממליצים למתלמדים בקורסים של בוטייקו להפסיק לקחת תרופות, אך עם זאת, במחקרים קליניים מבוקרים שנערכו באוסטרליה ובמדינות אחרות בעולם, מרביתם של אלה שלמדו את השיטה הצליחו לצמצם באופן משמעותי את רמת התלות שלהם בתרופות. מהניסויים השונים, כולל מחקר בריטי שכלל 384 מטופלים, עולה כי בממוצע, אותם אנשים המקפידים על נשימה על פי כללי בוטייקו יכולים לצפות לצמצום של 90 אחוזים בשימוש במשאפי חירום, ו- 50 אחוז ירידה בצריכת הסטרואידים בתוך שלושה עד שישה חודשים.

האגודה הבריטית למחלות ריאה וחזה העניקה לטכניקה דירוג B, שפירושו כי יש סבירות גבוהה לכך שהתוצאות החיוביות שהתקבלו במחקרים נבעו משיטת בוטייקו ולא מגורם אחר כלשהו. ייתכן שהגיע הזמן שהקהילה הרפואית בארה"ב, הנתמכת על ידי חברות התרופות, תתחיל לחקור גם טכניקה נטולת תרופות זו.

לאתר ניו-יורק טיימס למאמר באנגלית

מרגלית נועם

מרפאה בנשימה, מדריכה בשיטת בוטייקו משנת 2004 ומסמיכת מטפלים משנת 2016. מרגלית היא מחברת משותפת של הספר "החופש לנשום". הטיפולים של מרגלית כמרפאה בנשימה מבוססים על מחקרים עדכניים ועל שיטת בוטייקו וסייעו לגברים נשים ילדים וילדות להתגבר על קשיי נשימה הנובעים מסיבות רבות ומגוונות. מרגלית מומחית בטיפול באסטמה, קוצר נשימה, אף סתום, הפרעות שינה, חרדות ועוד.