מספר גדל והולך של מחקרים מבוקרים ושל ראיות מדעיות אישרו את היעילות של טכניקות נשימה נכונה בשליטה על מחלת האסטמה. כמות המחקרים ואיכותם הביאה להכללת שיטת בוטייקו כחלק מטיפול שלם במחלת האסטמה במסמכים המנחים של האגודה הבריטית לרפואת חזה וריאות ושל ארגון GINA לאבחון וטיפול באסטמה.
האגודה הבריטית לרפואת חזה וריאות (BTS SIGN)
במסמך ההנחיות לטיפול באסטמה של האגודה הבריטית לרפואת חזה וריאות (2016) מדורגת שיטת בוטייקו בדרגה ++1, הדרוג הגבוה ביותר המצביע על איכות גבוהה של מחקרים מבוקרים אקראיים.
על פי המסמך "תוכניות המבוססות על תרגילי נשימה והפחתה של נשימה לקויה (שיטת בוטייקו ושיטת פאפוורת' ) יכולות לשפר את תופעות האסטמה ואת איכות החיים של חולי אסטמה בוגרים וכן להפחית את הצורך שלהם במרחיבי סמפונות, למרות ההשפעה המועטה שלהן על תפקודי ריאות. להנחיית טכניקות אלו נדרשת מעורבות של מטפל מוסמך להדרכה הכוללת הורדת קצב נשימה(מספר נשימות בדקה), נפח נשימה לדקה, והנחיות לנשימת אף ונשימה סרעפתית. על פי מחקרים, בהדרכה של יותר מחמש שעות הסבירות ליעילות גבוהה יותר. שיטות אלו יכולות לעזור במצבם ובאיכות חייהם של החולים אם כי אין להן השפעה על תפקוד הריאות או דלקת דרכי הנשימה. באופן אידיאלי עליהם להיות חלק מטיפול רפואי משולב.
אין כיום מספיק ראיות הנוגעות לשיטות אחרות של תרגילי נשימה, כגון טכניקות נשימה ביוגה ואימון שרירי הנשימה שעל פיהן ניתן לבסס המלצה"
המלצה מסכמת: "ניתן להשתמש בתרגילי נשימה (כולל שיטות פיזיותרפיסטיות) לאנשים הסובלים מאסטמה כשהשלמה לטיפול תרופתי כדי לשפר את איכות החיים ולהפחית את הסימפטומים"
GINA -Global Initiative for Asthma
בעדכון משנת 2014 של GINA -Global Initiative for Asthma נכללת שיטת בוטייקו כהתערבות לא תרופתית מסוג תרגילי נשימה המומלצת כתוספת שימושית לאסטרטגיות הקונבנציונליות לניהול אסטמה. ההמלצה מתאימה לכל חולה אסטמה עם גורם סיכון כמו למשל מקרה אחד של החרפה חמורה בשנה החולפת, חשיפה לעשן, תפקוד ריאות נמוך, השמנת-יתר, אלרגיה למזון ועוד.
GINA הוא ארגון משותף של מכונים לאומיים לבריאות בארצות הברית וארגון הבריאות העולמי. אחת המטרות העיקריות שלו היא לשפר את השליטה במחלת האסטמה, בעזרת קווים מנחים הנקבעים על ידי מומחי אסטמה מובילים מרחבי העולם.
במאי 2014 פרסם GINA דו"ח שכותרתו "אסטרטגיה גלובלית לניהול ומניעת אסטמה" ובדו"ח זה נכתב "מספר מחקרים על טכניקות נשימה ו/או הרפיה עבור אסתמה ו/או נשימה לקויה, כולל שיטת בוטייקו ושיטת פאפוורת' הצביעו על שיפור בתסמינים ובשימוש במרחיבי סמפונות לטווח קצר, ועל שיפור באיכות חיים ו/או מדדים פסיכולוגיים, אך לא בתוצאות פיזיולוגיות". דרגת הראיות שנקבעה למחקרים על שיטת בוטייקו היא הגבוהה ביותר, ‘A’ המעידה על מספר משמעותי של מחקרים (מבוקרים אקראיים מתוכננים היטב) שמעורבים בהם מספר רב של משתתפים.