קשיי נשימה –
לטפל בהם באופן טבעי
מהם קשיי נשימה
קשיי נשימה יכולים להופיע כארוע זמני של קוצר נשימה בלילה או ביום בגלל התקררות או מאמץ פיזי בעצימות גבוהה, או כחלק מבעיית בריאות. מדוע קשה לנשום? האם זו אסטמה, אף סתום ו/או נזלת אלרגית? התקפי חרדה, קשיי נשימה בלילה או הפרעות נשימה בשינה? לנשימה במצבים אלו של קשיי נשימה בשינה או עירות יש מספר דברים במשותף: היא נשימה מהירה, נשימה כבדה בשינה או ערות שאינה שקטה, ולרוב דרך הפה. נשימה לא תקינה היא גורם מרכזי אשר ששים שנה של מחקרים ועבודה מלמדים שחזרה לנשימה נכונה ובריאה על ידי טיפול בנשימה היא אפשרית ומהווה מפתח לפתרון בעיות נשימה ולבריאות טובה.
נשימת אף – קו ההגנה הראשון נגד וירוסים
להביא את הנשימה לתפקוד האופטימלי זה נכון בימים כתיקונם, וזה נכון אפילו יותר כשמערכת הנשימה היא הפגיעה ביותר. לכן הדבר הראשון החשוב הוא נשימת אף. נשימה דרך האף מעכבת ומצמצמת את כמות הנגיפים שתכנס למערכת הנשימה. זהו המחסום וקו ההגנה הראשון נגד הוירוסים. נשימה דרך הפה לעומת זה היא מסלול ישיר ומהיר של הוירוסים, החיידקים וכל זיהום אוויר אל הריאות וגורמת לתחלואה ובעיות נשימה.
לנשום דרך האף – בכל זמן, ובכל מצב פעילות. ולמי שהדבר קשה היות ויש לו קושי לנשום מהאף או שזה כלל לא אפשרי עבורו לנשום דרך האף, התחילו מתרגיל לשחרור אף סתום שנמצא בדף הזה.
להרחבה על קושי בנשימה עמוקה ועל בעיות נשימה הבאנו בפניכם הקלטה של וובינר: תרגילי נשימה בימי וירוס הקורונה לאלה החווים קושי לנשום עמוק בימי הקורונה (קשיי נשימה בתקופת הקורונה), מאת פאטריק מקיואן מאתר www.buteykoclinic.com. כל הפרטים על חשיבות נשימת אף בכלל, וגם בפרט על היותו המקור היחיד להחדרת הגז הייחודי חנקן חד-חמצני (Nitric Oxide) לדרכי הנשימה. והחשוב ביותר: איך להשיג יותר ממנו עם תרגילי נשימה פשוטים. מידע נוסף על בעיות נשימה נמצא גם באותו האתר בקישור זה.
הקושי לנשום עמוק
קושי לנשום עמוק הוא תחושה אחרת של קוצר נשימה בשינה או בערות. קושי לנשום עמוק המתבטא בצורך לקחת נשימות עמוקות הוא סוג של בעיות נשימה שלא מגיע בעקבות מחלה וגם אין לו קשר למאמץ. קושי בנשימה עמוקה היא תחושה של חוסר אוויר לנשימה, זו הרגשה של חוסר אוויר לנשימה המתוארת כחוסר יכולת להכניס אוויר, את כל האוויר. כעין קושי לנשום נשימות עמוקות וצורך מתמשך לקחת ולנשום נשימות עמוקות כל כמה דקות, לפעמים בעזרת פיהוקים כדי להכניס עוד יותר אוויר, ובכל זאת התחושה היא שלמרות שיש צורך לקחת נשימה עמוקה כל כמה דקות, חווים תחושה של חוסר אוויר בנשימה ולא מצליחים לקחת את הנשימה עד הסוף וקשה לסיים אותה, סוג נוסף של כבדות בנשימה (תחושת חוסר אוויר ונשימות כבדות בשינה או בעירות).
כאשר לא מדובר במחלה ולאחר שנשללו דברים אלו בבדיקות רפואיות, נשארה האפשרות שהנשימה פשוט "אינה מכוונת". זהו מצב של אי התאמה בין הצורך המדויק (הפיזיולוגי) של הגוף באוויר, לבין כמות האוויר שנושמים. פעמים רבות קושי בנשימה עמוקה מופיע דווקא במצב מנוחה כמו צפיה בטלוויזיה, כשכמות האוויר המתאימה היא קטנה. אז "מי אשם"? בוודאי לא האדם החווה קושי לנשום עמוק. אנו נושמים אוויר לפי מנגנון הנמצא בשליטת המוח, והוא מושפע מאוד ממצבי מתח וחרדה, בהווה או בעבר, הגורמים לקושי נשימתי (קשיי נשימה וחרדה).
קושי לנשום עמוק מסוג זה הוא אחד ממספר תסמינים של קוצר נשימה שאינו מוסבר רפואית. הגדרה קיימת במונחי הרפואה כ – Medical Unexplained Dyspnea.
על נשימה לא מספקת ועל תחושת החוסר של אוויר לנשימה תוכלו לקרוא בהרחבה כאן
כאשר קשה לנשום עמוק חוזרים שוב ושוב על הנסיונות לנשימה עמוקה, נוצר מצב שבו נושמים יותר אוויר אבל מרגישים שחסר ממנו – מצב הנקרא היפרוונטילציה. אנחנו מצפים שיותר אוויר יספק יותר חמצן ונרגיש הקלה, אבל במקום הקלה לרוב מתגברת תחושת קושי בנשימה. האיוורור הגבוה של דרכי הנשימה דווקא גורם לפחות חמצן להשלים את הדרך מהאוויר דרך הריאות לדם ומשם לתאים. לאיוורור הגבוה בדרכי הנשימה יש השפעה הפוכה על אספקת החמצן לתאים. זהו אפקט הידוע בשם אפקט בוהר ותוכלו לקרוא עליו יותר כאן.
אז מה עושים שקשה לנשום? איך לגרום להקלה על קוצר נשימה בבוקר, במשך היום או בשינה, ומה עושים כשיש קוצר נשימה רגשי או רפואי? קשיים בנשימה עמוקה שאינם קשורים למחלות הם בתחום ניהול הנשימה, באמצעות תרגול תרגילי נשימה המתאים בדיוק למטרה זו שיטת בוטייקו מאפשרת שחזור נשימה אוטומטית תקינה והתמודדות עם הקושי לקחת נשימה עמוקה. נשימה התואמת את מצב הפעילות. מעט אוויר במנוחה, ויותר בהתאם למאמץ.
קשיי נשימה בשכיבה
קושי נוסף בנשימה שאינו מסווג כבעית בריאות בפני עצמה הוא קשיי נשימה בשכיבה. קשיי נשימה בשכיבה על הגב יכולים להופיע על רקע של קושי בנשימה מהאף, או כסוג של קשיים בנשימה ובעיות בנשימה הנילווים לבעיות בריאות אחרות: קשיים בנשימה על רקע לבבי, קושי נשימה עקב אסטמה או הפרעות שינה ולכן נדרש בירור רפואי בנושא. כשיש קשיי נשימה בשכיבה, ישיבה או הישענות על כריות הופכת את הנשימה לקלה יותר. התנוחה הזו מאפשרת תנועה חופשית של הסרעפת, וגם לא מגבילה את תנועת התרחבות הצלעות ואת הגדלת נפח בית החזה עבור כניסת האוויר. שיטת בוטייקו ותרגול הנשימה מאפשרים התאמה של הנשימה לדרגת המאמץ המינימלית בשכיבה ושחרור אף סתום וכך תורמים להקלה ומשלימים את הטיפול הרפואי הנדרש לקשיי נשימה בשכיבה.
מתקשה לנשום? אם אתה או את מתקשים לנשום קחו עכשיו כמה דקות שקטות ועקבו אחר הנשימה: האם הנשימה כבדה וקולנית? מדי פעם נשימה גדולה במיוחד? לפעמים מהירה לפעמים אטית? האם היא נשימת אף גם ביום וגם בלילה, או לפעמים נשימה מהפה? וכשמשווים אותה לנשימה של תינוק שהיא סדירה, שקטה, עדינה, כמעט שאינה נראית, ובפה סגור – האם היא שונה? גם אם התשובה היא "כן", יש כאן חדשות טובות- גם אתם יכולים לשנות את הנשימה שלכם ולשפר באמצעותה את הבריאות ואיכות החיים.
החזרה לנשימה נכונה – סדנאות אונליין
נשימה היא תהליך שמתנהל בדרך כלל בלי שאנחנו מודעים לו ובלי שאנו מתערבים בו. אבל אנחנו יכולים: אפשר להגביר את קצב הנשימה ולנשום מהר, או להאט את הקצב ולנשום לאט. אפשר לקחת נשימות גדולות ואפשר גם לעצור את הנשימה. הרבה יותר מכך – אפשר לשנות את תבנית הנשימה, את הנשימה האוטומטית. עם המיומנות המתאימה יש לנו את האפשרות לחזור לנשימה נכונה – נשימה תקינה שהיא באופן טבעי שקטה, עדינה ובפה סגור גם בשעות היום וגם בשינה. זו הנשימה המאפשרת תפקוד תקין, הקלה ופתרון של קשיי נשימה.
שיטת בוטייקו היא שיטת טיפול בנשימה לא מספקת, ותרגילי נשימה היעודיים שלה הם המיומנות לטיפול בנשימות ופתרון של מגוון קשיי נשימה.
שיטת בוטייקו ללא תרופות, תוספים או מכשירים, ובאחוזי הצלחה גבוהים במיוחד. הצטרפו להדרכת הנשימה על פי שיטת בוטייקו ב"לנשום מחדש".
שיפור משמעותי בתופעות, 85% על פי מחקרים.
- בלי תרופות, טיפולים פולשניים או התקנים ואביזרים חיצוניים.
- את תרגילי הנשימה הנלמדים בסדנה ניתן לבצע בכל מקום בכל רגע,
ללא כל תלות בתרופה, משאף או מטפל. - יישום תרגילי הנשימה הופך למיומנות, ואין צורך בטיפולים חוזרים
כאן תוכלו לקרוא על שיטת בוטייקו לפתרון מגוון קשיי נשימה
אף סתום
גודש ונפיחות בחלל האף, או הרגל של שנים. אבל שניהם מובילים לנשימה דרך הפה במקום נשימת אף. שחרור אף סתום הוא הדבר הראשון שלומדים ומתרגלים ומשנים את המצב בימים ספורים…
טיפול באסטמה
לכל מי שסובל מאסטמה, נשימה נוחה ומספקת אינה ברורה מאליה, וקוצר הנשימה תמיד אורב בפינה. הגיע הזמן להכיר את שיטת בוטייקו ואת סדנאות הנשימה וללמוד לנהל את האסטמה ואיך להתגבר עליה….
אסטמה בילדים
גם לילד שלך מגיע את החופש לנשום, כמו כולם. בלי איסורים לצאת מהבית לחבר, לטיול כיתה, לשחק כדורגל… ובלי החרדה התמידית והחשש שלכם לשלומו. כאן נכנסות סדנאות 'לנשום מחדש' לתמונה…
נחירות
נחירות הן אכן מטרד והפרעה לשנתו של בן/בת הזוג. אבל הן בעיקר סימן ברור להפרעות שינה בלילה. הסכנה האמיתית היא של קשיי נשימה בלילה היא תסמונת דום נשימה בשינה. את המטרד וגם את הסכנה אפשר למנוע…
דום נשימה בשינה
כשהנשימה נעצרת, גם אספקת חמצן לדם נעצרת וכך גם לאיברי הגוף השונים. השינה הרציפה נפגעת ונגרמת עייפות, חוסר ריכוז, כאבי ראש ולסיכון מוגבר לעלייה בלחץ דם, למחלות לב ולשבץ מוחי. לכל אלה יש…
טיפול באלרגיות ובנשימת פה
אף נוזל, או דומעות, גרודים או כאבי ראש. תופעות האלרגיה והרגישות לאבק, פריחות או עשן. להפחתת התופעות האלרגיות, ולחזרה לנשימת אף מלאה. חשוב עוד יותר עבור ילדים להתפתחות מבנה פנים תקין ושיניים ישרות