אף סתום כרוני
ובכל זאת, אפשר לחזור לנשימת אף
בין אם מדובר בתופעה זמנית של אף סתום בלילה ו/או ביום, ובין אם זה מצב של אף סתום כרוני – תרגיל נשימה פשוט שילמד אתכם איך פותחים אף סתום שלא נפתח מוצג כאן מיד בהמשך לשימושכם.
אף סתום הוא תופעה נילווית לשפעת או הצטננות החולפת עם ההחלמה או מעט אחריה, אבל קיימת ונפוצה גם בלי קשר לצינון כרוני או לשפעת, וגם ללא נזלת. הסיבות הן רבות: אלרגיות ונזלת כרונית, מחיצה עקומה באף, קונכיות מוגדלות או ריריות נפוחות. התוצאה היא אחת: קושי לנשום דרך האף בצורה תקינה. גודש באף ללא נזלת הוא המונע זרימת אוויר מספקת דרך האף. התוצאה: מעבר לנשימה דרך הפה. זהו רק מעקף והוא מזרים אוויר קר, יבש וגם לא מסונן לריאות כי במערות האף יש שכבת שערות ורירית המשמשת כמסנן לזיהום וחיידקים מהאוויר. אם הנכם סובלים מגודש באף אתם זקוקים לטיפול בגודש באף שיאפשר לכם נשימת אף רציפה.
נשימת אף נוחה ורציפה לאורך כל שעות היממה ובכל סוגי הפעילות היא מרכיב הכרחי של נשימה נכונה. אם אתם סובלים מאף סתום כרוני, זקוקים לפתיחת אף סתום כרוני, ושואלים את עצמכם מה עושים עם אף סתום תמיד, מה פותח אף סתום ואיך להעביר אף סתום למצב של אף פתוח, במקום לחפש שיטות, דרכים ופתרונות לאף סתום כגון תרופת סבתא לאף סתום או טיפות לאף סתום עברו עכשיו אל תרגיל הנשימה: שחרור אף סתום. דעו שתוכלו גם ללמוד איך לשמור אותו פתוח באופן קבוע: גם ביום וגם בלילה.
- הקלה מיידית לאף סתום. עשר דקות לפתיחה ושחרור אף סתום, ימים בודדים כדי לשמור אף פתוח לפרקי זמן ארוכים.
- פתרון קבוע לאף סתום. הסדרה מלאה של הנשימה מאפשרת ליהנות מהתוצאות של אף פתוח הנשמרות לטווח הארוך.
- נחירות? אסטמה? השיפור מתחיל בחזרה לנשימת אף. תמיכה בפתרון בעיות בריאות נילוות, כי נשימת פה מלווה אסטמה, מצבי חרדה, נחירות, דום נשימה בשינה ועוד.
- טיפול טבעי לאף סתום. בלי תרופות, בלי מי מלח לאף סתום או טיפות אף, ללא תופעות לוואי, ולהורדת התלות המתגברת בשימוש בטיפות אף.
- בכל זמן ומקום – הפתרון אתכם. לעולם לא תשכחו אותו בבית, היכולות שלומדים רק פעם אחת אבל אתכם תמיד.
- הפתרון המלא: בסדנאות הנשימה. ועד אז – תרגיל לשחרור אף סתום בהמשך הדף, חבל להחמיץ.
איך לפתוח אף סתום
- בישיבה זקופה ונשימה רגילה
- שאיפה קטנה פנימה,
- נשיפה, ובסוף הנשיפה אחיזה עדינה בקצה האף ועצירת נשימה,
- בהקפדה על פה סגור, תנועות ראש קלות (מעלה-מטה, או לצדדים) עד תחושת מחסור באוויר,
- ואז – בעודכם שומרים על הפה סגור, שחררו את האחיזה באף וחיזרו לנשימה.
- הימנעו משאיפה גדולה ונשימות גדולות, הרגיעו את הנשימה ושמרו את הפה סגור.
- המתינו 45-30 שניות לפחות להתאוששות הנשימה. חזרו על הפעולות ארבע פעמים נוספות. בצעו את התרגיל פעם אחת לפחות.
- יעילות התרגיל מותנית בדיוק הביצוע. שימו לב שהתרגיל מתחיל ביציבה המתאימה ובנשימה המקדימה את העצירה הראשונה, ומסתיים רק אחרי זמן ההתאוששות האחרון, וכל פרט שביניהם קובע. זהו תרגיל עבור פתיחת אף סתום מסיבות מגווונות. הוא מתאים גם בהתקררות, גם עבור אף סתום ללא נזלת וגם לפתיחת אף סתום כרוני למשל בגלל קונכיות נפוחות.
- משך התרגיל: פחות מעשר דקות. הוא מלמד איך לפתוח אף סתום במהירות.
לאחר שהצלחתם להרגיש את האף פתוח – יש בידכם התחלה של דרך חדשה. אם אתם מחפשים תחליף לטיפות אף, למדו כאן עוד על סדנאות הנשימה.
האף פתוח, ועדיין קשה להיות בפה סגור?
לעתים, גם כאשר אין בעיה של אף סתום, מתגלה קושי לשמור על פה סגור ונשימת אף לאורך זמן כי מתעוררת תחושה של מחנק ו"מחסור באוויר". מצב כזה יכול לקרות גם אחרי ניתוח מוצלח לפתיחת מעברים באף, למשל ניתוח מחיצה עקומה לטיפול במחיצה באף (מחיצת אף עקומה).
הסיבה לכך היא שנפחי האוויר שאנו נושמים נקבעים על ידי מנגנון בקרת הנשימה ואינם משתנים בין לילה בעקבות ניתוח. הרגל ממושך של נשימת פה משמעו צריכת אוויר מרובה, שהרי הפה הינו פתח נשימה מוגדל. כדי לחזור ולאפשר נשימת אף, גם מנגנון בקרת הנשימה צריך להשתנות. כל עוד מנגנון בקרת הנשימה דורש כמויות אוויר מוגדלות, נשימת אף לא תוכל לספק זאת, ויהיה צורך להשלים באמצעות נשימת פה.
בניגוד לתרופה לאף סתום או תרופות סבתא לאף סתום לילדים ומבוגרים תרגול ויישום שיטת בוטייקו פועל לאט ובאופן הדרגתי ל"תכנות מחדש" של מנגנון בקרת הנשימה. התהליך מבוסס על יכולתו הבסיסית של מנגנון זה להשתנות, בהתאם לנשימה בפועל.
למה כל כך חשוב להמנע מנשימה דרך הפה?
לנשימה דרך האף יש מספר תפקידים חשובים בהכנת האוויר לשימוש הריאות שבהם הנשימה דרך הפה אינה יכולה להוות תחליף. סינון האוויר, והתאמת טמפרטורה ולחות. נשימה נכונה דרך האף מעבירה לריאות אוויר נקי בטמפרטורת הגוף, המכיל כמות מספקת של אדי מים שתמנע התייבשות של דרכי הנשימה. לעומת זה בנשימה דרך הפה אנו נושמים אוויר לא מסונן, קר, ויבש – בכמויות גדולות מדי.
- אוויר לא מסונן המכיל אבק ואלרגנים אחרים גורם לגירוי, דלקתיות וייצור מוגבר של ליחה בדרכי הנשימה,
- אוויר קר ויבש מייבש את הרקמה הרירית ומוביל אף הוא לדלקתיות.
- כמויות האוויר בנשימה דרך הפה הן כמעט תמיד יותר מהצורך של הגוף עבור הפעילות שבביצוע ומופר האיזון התקין של הגזים (חמצן ופחמן דו-חמצני) בגוף.
- חוש ריח פעיל. התאים קולטי הריח נמצאים ברקמת האף ולכן הריח צריך להגיע ברובו לאף כדי שנריח אותו. בראש וראשונה חוש הריח חשוב כי הוא מתריע על סכנה (מזון מקולקל, עשן שריפה). באמצעותו האכילה אינה רק טכנית אלא חוויתית, והוא מאפשר את ההנאה מריחות בושם, פריחות ועוד.
לכן כאשר האף סתום, אתם כבר יודעים גם כמה זה לא זניח, וגם שיש מה לעשות כשהאף סתום.
אם יש רק נחיר סתום אחד?
באף קיימת באופן קבוע תופעה נורמלית של מחזוריות, ובה בכל פעם נחיר אחד פתוח ועובד, ונחיר אחד פתוח פחות – נח ומתאושש, ואז מתחלפים, בקצב של כמה שעות בדרך כלל (נחיר סתום מתחלף). אחד היתרונות הוא האפשרות להריח ביתר דיוק מגוון של ריחות. כי ישנם ריחות המזוהים בזרם מהיר של אוויר (נחיר פתוח) ואחרים בזרם אטי (נחיר סתום מעט). נחיר סתום במחזוריות אם כך אינו בעיה בריאותית.
לעומת זה, נחיר סתום כל הזמן דורש התייחסות. נחיר ימני מוביל את הריח לחלק הימני של המוח, והשמאלי לחלק השמאלי של המוח, וכל חלק מעבד את התחושה באופן שונה. ובנוסף במצב כזה של נחיר אחד סתום כל הזמן איזור מסוים במוח לא חשוף לגירויים. אז איך לפתוח נחיר סתום ללא נזלת? כשהאף סתום בצד אחד יש להתייחס לנחיר סתום כל הזמן כמו לאף סתום כל הזמן ובשני המקרים לחפש פתרון של טיפול באף סתום כרוני.
אם כך מה עושים כשהאף סתום? איך לשחרר אף סתום? משחררים אותו בעזרת תרגיל נשימה פשוט, התרגיל שמתואר למעלה איך משחררים אף סתום.
נשימת אף היא שלב ראשון והכרחי בתהליך טיפול באסטמה, טיפול בנחירות , דום נשימה בשינה ועוד. לכן ישום שיטת בוטייקו מתחיל בתרגילי נשימה המשחררים את האף, כדי לאפשר לאף לחזור ולתפקד וגם כדי להקטין את נפח האוויר הנכנס למערכת הנשימה. בהמשך נלמד איך לפתוח את האף באמצעות תרגילים נוספים המיועדים לשמור את המעברים פתוחים. בנית האיזון הנכון בין החמצן לפחמן הדו-חמצני מטפלת בנפיחות, הדלקתיות, וייצור הליחה המוגבר בסינוסים ובמעברים.
המיישמים את שיטת בוטייקו מגלים במהירות את אפשרות הנשימה הנוחה דרך האף, וחופשיים מכאבי הראש והאף המלא ונוזל ללא הרף.
מתלבטים? לבירור והתאמה לשיטת בוטייקו שלחו את שאלון הבריאות ונחזור אליכם