כיצד בעיות כלייתיות עשויות להשפיע על תפקוד הנשימה

אחת הטעויות היותר נפוצות, כאשר מתגלה בעיה בריאותית אצלנו, היא להתמקד אך ורק בה, מבלי להבין או ללמוד על ההשלכות שלה. מסתבר שבעיות כלייתיות שונות, ביניהן אי ספיקת כליות למשל, ואפילו אבנים בכליות, יכולות להשפיע על הנשימה שלנו ואף לגרום לבעיות של ממש, עד לכדי השפעה על איכות החיים שלנו. מה זה אומר בפועל? איך מטפלים בזה? ו-מה חשוב לדעת על כך? התשובות לכל אלה, לפניכם.

אז, מה הן בעצם בעיות כלייתיותכאשר מדבר על בעיות כלייתיות הכוונה היא למצבים רפואיים שונים, המשפיעים בפועל על תפקוד הכליות. אחת מהן, ואולי גם המוכרת לכולם, היא אבנים בכליות, שכפי שניתן לנחש משמה מדובר בכמעין גושים קטנים, כמו גבישים, הנוצרים בשל הצטברות של מינרלים ומלחים בכליות עצמן. במקרה כזה, הסובלים מכך, עשויים לחוש כאבים חזקים מאד בבטן, במקרים מסוימים גם ייתכנו דימומים, ובמצבים חמורים יותר, עשויה להופיע חסימה במערכת השתן. בעיה כלייתית נוספת היא אי ספיקת כליות, מצב שבו הכליות אינן מתפקדות, כלומר – אינן מסננות את הדם ומסלקות את הנוזלים העודפים ואת הפסולת מהגוף (שזה הוא תפקידן העיקרי). כאשר מדובר במצב שהוא חריף מאד, ייתכן ותידרש השתלת כליה או דיאליזה, המחקה את תפקידן של הכליות הפגועות.

הקשר בין בעיות כלייתיות לתפקוד הנשימה

נמצא כי קיים קשר בין בעיות כלייתיות לתפקוד הנשימה, כאשר הסיבות לכך יכולות להיות רבות ומורכבות מאד. אחת מהן, ואולי המרכזית, היא העובדה שבמקרה של בעיה כלייתית, כמו אי ספיקת כליות, ישנה נטייה של הגוף לצבור נוזלים. הנוזלים האלה יכולים, בין היתר, להצטבר בריאות שלנו, מה שמוביל לבצקת ריאות. בצקת ריאות מקשה על הנשימה ויכולה להוביל לכדי קשיי נשימה חמורים. בנוסף, מכיוון שהגוף לא מסוגל להיפטר כראוי מחומרים רעילים, במקרה של אי ספיקת כליות, החומרים האלה שמצטברים בדם, יכולים להשפיע ישירות על מערכת העצבים המרכזית, ובכך לשבש את פעילותה של מערכת הנשימה.

איך מאבחנים מצבים כאלה

בין אם בשל אבנים בכליות, אי ספיקת כליות או בעיה אחרת הקשורה לכליות וגורמת לבעיות נשימה, ניתן לאבחן זאת בכמה דרכים. בשלב הראשון יש לעבור בדיקה גופנית כללית וגם תשאול, במסגרתו בוחן הרופא המטפל כמה כיוונים. למשל, האם הופיעו תסמינים כלשהם שיכולים להעיד על כך, כמו קוצר נשימה, עייפות או אפילו נפיחות ברגליים, שהיא סימן להצטברות של נוזלים. במקרים מסוימים, ייתכן ותידרשנה בדיקות נוספות לאבחון, כמו CT, צילום חזה או בדיקות הבוחנות את תפקודי הריאה.

דרכי הטיפול במקרה של בעיות בנשימה בשל בעיות כלייתיות

כאשר מזוהות בעיות נשימה בשל בעיות כלייתיות קיימות, חשוב, תחילה, לטפל בבעיה הכלייתית עצמה ובהמשך בבעיות הנשימה, שהופיעו בעקבותיה. אם מדובר באי ספיקת כליות, הרי שהטיפול שיוצע הוא שימוש בדיאליזה, למשל, כדי לסנן את הדם ולהוציא מהגוף את כל אותם עודפי נוזלים ורעלים לא טובים. אם מדובר במקרה של אבנים בכליות, תרופות שיכולות לעזור בפירוקן, ניתוח להוצאתן או שתייה מרובה של מים, יכולים גם הם לעזור. באשר לתסמינים הקשורים לבעיות הנשימה, תרופות שמרחיבות את קנה הנשימה יכולות להיות הפתרון או שימוש בחמצן ממקור חיצוני, שניתן במקרים של קשיי נשימה משמעותיים.

לסיכום

על מנת לטפל כהלכה במקרים של קשיי נשימה, או אפילו במקרה של בעיות בכליות, יש לקחת בחשבון את הימצאותן של בעיות בריאות נוספות, שהן עצמן יכולות להשפיע על המצב. בחינה מעמיקה של מצבו של המטופל, כמו גם מתן מענה נקודתי למקור הבעיה, יכולים להשפיע משמעותית על הבריאות ולמנוע סיבוכים נשימתיים, במקרים מסוימים, הנובעים מבעיה בכליות.